Geen Coach? Geen Probleem! 6 Tips om je Beter te Voelen.

Heb je ooit te horen gekregen: 'Misschien moet je eens met iemand praten'? Ik wel. Maar met wie en waarover precies, dacht ik toen. Het was vast goed bedoeld, maar wat als je je gewoon 'meh' voelt, of vooral je hoofd niet tot rust kan krijgen? Of wat als je je simpelweg niet kunt voorstellen welk verschil praten met iemand zou maken?

Ik dacht bijvoorbeeld jarenlang dat ik vooral meer moest ontspannen dan zou ik me wel beter gaan voelen. Mijn ontspanning bestond uit het volgen van iedere Scandinavische serial killer op Netflix en het afwerken van het cocktailmenu bij alle mogelijke horecagelegenheden in de stad.

In de laatste jaren van mijn redactieleven – lees in dit blog hoe ik van daar naar hier kwam – was het dagelijks jongleren met deadlines, commerciële belangen, persoonlijke grenzen en pogingen tot innerlijke rust. Ik kan een aardige gracht dempen met de obstakels die ik ben tegengekomen. (Lees: onzekerheden, verkeerde keuzes, conflict vermijden, mislukte relaties, vage communicatie). Tot ik uiteindelijk na een diagnose PTSS zelf ook dacht: misschien moet ik eens met iemand praten. Heb ik ook gedaan.

Maarrr, daar gaat dit blog dus niet over. Ik wil juist vertellen wat je zelf kunt doen als je (nog) geen behoefte aan coaching hebt. Of hoe je met kleine gewoontes je stresslevels naar beneden kunt krijgen.

Tips voor Onmiddellijke Verbetering:

Dit zijn een aantal gewoontes waar ik intussen niet meer zonder zou willen leven. Op momenten dat ik me niet goed voel, chagrijnig ben of zoekende, zijn dit de eerste knoppen waar ik aan draai om weer wat helderheid te krijgen. En het werkt iedere keer.

1. Pak je ochtendmoment

Vóór het opstaan gun ik mezelf nog een moment in mijn bed. Voordat ik het dekbed terugsla, stel ik bewust het opstaan een paar minuten uit. Liggend op mijn rug, haal ik diep adem en zeg in mezelf: Wat ligt dit toch lekker…oh ik ben zo blij met dit bed…de warme deken… dit lekkere kussen… de uren die ik heb kunnen rusten.’ Waarom? Door dergelijke zinnen te gebruiken, stuur je je gedachten en gevoelens naar een positieve start en begin je je dag rustiger dan wanneer ik begin met ‘ik wil niet opstaan, geen zin, etc.’ Of wanneer je direct start met scrollen door het nieuws of je inbox. En het werkt. Onderzoek toont aan dat mensen die hun dag beginnen met iets positiefs de rest van hun dag als beter ervaren en gezondere keuzes maken dan degenen die de dag starten met het journaal of social media . Probeer het maar, niemand die het hoort.

2. De 5-Minuten Regel

Geïnspireerd door Mel Robbins, uit haar boek 'The Five Second Rule'. Als je merkt dat je uitstelgedrag vertoont om te gaan koken, te sporten, dat telefoontje te plegen of iets op te ruimen is dit een simpele gewoonte. Als ik merk dat ik maar in mijn hoofd zit en niet vooruitkom – en dat gebeurt regelmatig - tel ik terug van 5 naar 1 en dan ga ik. Bijvoorbeeld na mijn positieve praatje in bed zeg ik: Ik sta op bij 1. Dan tel ik 5, 4, 3, 2, 1 en actie. De theorie hierachter is dat je maar een paar seconden hebt voordat je gedachten zich gaan bemoeien met je plannen. Vandaar de snelle actie binnen 5 seconden.

3. Mediteren

Ja, daar is 'ie dan. Niet meteen verder scrollen, want als ik maar één ding zou mogen kiezen, dan zou het dit zijn. Het belangrijkste onderdeel van mijn dag, mijn leven, mijn gezond verstand. Er zijn veel misvattingen over mediteren, daar ga ik het nog een keer over hebben hier, maar belangrijk is dat je het met kleine stappen leert. Begin bijvoorbeeld met 5 minuten per dag en voer het per week een minuutje op. Tot je op een gegeven moment 15 minuten comfortabel kunt mediteren. De truc is om het net zo'n gewoonte te maken als je tandenpoetsen. Daar denk je ook niet meer bij na, dat doe je gewoon. De kortste meditatie die ik ooit leerde is de 16-seconden-meditatie van Davidji. Zit of lig comfortabel, adem rustig in gedurende 4 seconden, houd je adem 4 seconden vast, blijf met je aandacht bij je adem en adem rustig uit gedurende 4 seconden en houd je adem met aandacht 4 seconden uit. Dat zijn 16 seconden. Doe deze mini-meditatie vlak voor of nadat je opstaat, in de trein, in de rij, nadat je geparkeerd hebt, voor een afspraak. Wil je langer ? Herhaal deze stappen enkele keren. Je kunt je ook hier aanmelden, ik begin binnenkort weer met een meditatiecursus.

4. Stoppen met roddelen en achterklap (mindful praten)

Wacht, wat? Roddelen was toch goed voor de sociale cohesie? Geloof me, respectvolle communicatie is een stuk duurzamer en gezonder voor groepen en voor individuen. Achterklap is vooral goed voor slechte verstandhoudingen en kost je onbewust bakken energie. Oefen door met jezelf af te spreken niet over iemand te praten als die persoon niet aanwezig is. En, in gesprekken of discussie, vraag jezelf af voor je iets zegt: draagt wat ik ga zeggen bij aan de sfeer, de missie, de dag? Is het oprecht of is het negatief? Geloof je het niet? Probeer het een week. Je zult je beter gaan voelen.

5. Schrijven, Morning Pages

Naar aanleiding van het boek 'The Artist's Way' van Julia Cameron begon ik dertig jaar geleden met de Morning Pages. Ofwel, je schrijft iedere ochtend 3 pagina’s vol. Op papier. Gewoon vrij schrijven. Ik pen al jaren over wat ik doe, wat ik wil, wat ik gedroomd heb, waar ik me druk om maak. Uit mijn hoofd op het papier. Het hoeft niet goed te zijn, het mag onzin zijn, zeurderig, klagerig, met tekeningetjes, slordig ook. Laat gewoon je pen over het papier gaan. Door je random gedachten aan het papier toe te vertrouwen is er meer ruimte in je hoofd voor andere dingen. Vanochtend bijvoorbeeld:

“Om half zes op, net gemediteerd, niet heel spannend, de tinnitus in mijn linker oor is zo luid dat het bijna niet boven het gebrom van de koelkast uitkomt. Dit weekend echt mijn spullen op Vinted zetten, het washok puilt uit.’’

6. Time Boxing / Llama life

Dit is vooral handig als je neigt teveel tegelijk te doen. Ik heb een aandachtsspanne van een kolibrie on speed. Op mijn laptop stonden einde dag zo’n 27 tabbladen open en was niets helemaal af. Frustrerend. De Llama life app is mijn redding, en ontwikkeld door iemand met ADHD. Voer je taken in, voeg de tijd toe die je eraan wilt besteden en werk je met de lama in je kielzog vervolgens door je taken. Je leert ook wat realistisch is om op 1 dag voor elkaar te krijgen. Voor veel mensen gesneden koek, maar voor iemand die lastig focust… een grote aanrader. Llama life

Heb geduld met jezelf. Stress kan een kreng zijn, maar zorg dat jij geen kreng wordt (zeker niet naar jezelf). Als er iets is wat ik heb geleerd in tijden van grote stress of totale onzekerheid, dan is het dat jezelf aan de knoppen kunt draaien. Iemand anders gaat het niet voor je doen. Iemand anders is namelijk ook bezig met de eigen zorgen.

Hopelijk heb je inspiratie om zelf iets uit de voorbeelden uit te proberen. Wanneer je behoefte hebt aan meer gerichte en persoonlijke begeleiding, dan ben ik beschikbaar voor een kennismakingsgesprek of een coaching sessie.

Volgende
Volgende

Van Moderedactie naar Meditatiekussen